Lista premiilor acordate în cadrul primului Târg de Invenții și Inovații ”Inovaliment 2020”.
Principalele criterii care au stat la baza acordării premiilor au fost: gradul de noutate și factorul ”wow”, utilizarea tehnologiilor emergente și aplicarea principiilor economiei durabile, eficiența implementării și aplicabilitatea proiectelor, precum și potențialul pieței.
Comisia de evaluare a fost formată din specialiști din mediul universitar și reprezentanți ai mediului de business din România.
Premiul Special Inovaliment 2020
”Ingrediente naturale cu funcționalitate multiplă pe bază de extracte antocianice din coji de vinete și bacterii lactice co-microîncapsulate și aplicații ale acestora” – lucrare prezentată de o echipă a Facultății Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității Dunărea de Jos, Galați. Inventatori: Condurache Nina-Nicoleta, Bahrim Gabriela Elena, Râpeanu Gabriela, Stănciuc Nicoleta.
Secțiunea Tehnologii alimentare
Premiul I ”Procedeu de obținere cremă funcțională de brânză” – lucrare înscrisă de o echipă a Universității Tehnice a Moldovei, coordonată de Aliona Ghendov.
Premiul II ”Băutură destinată persoanelor cu dislipidemie” – lucrare înscrisă de echipa Faculății de Știinta și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității ”Dunărea de Jos” din Galați.
Premiul III ”Jeleu pe bază de pudră de Psyllium și suc de fructe” – lucrare înscrisă de o echipă a USAMV Cluj, coordonată de Carmen Pop – Băutură destinată persoanelor cu dislipidemie.
Mențiune: ”Desert Savory Cream” – lucrare înscrisă de o echipa a USAMV Timișoara, coordonată de Delia Dumbravă.
Secțiunea Biotehnologii Agricole
Premiul I ”Noutate în România: Asimina cu gust unic și aromă de fruct tropical” – lucrare înscrisă de o echipă a USAMV București, coordonată de prof dr. Florin Stanică și Andrei Tabacu.
Premiul II ”Fructele de kiwi produse în România – calități și posibilități de valorificare” – lucrare înscrisă de o echipă a USAMV București, coordonată de prof dr. Florin Stănică și Andrei Tabacu.
Premiul III ”Curmalul chinezesc – o specie pomicolă nouă pentru valorificarea arealelor expuse deșertificării”, lucrare înscrisă de o echipă a USAMV București.
Mențiune: ”Procedeu de obținere a polifenolilor din tescovina de struguri” – lucrare înscrisă de o echipă a Universității Tehnice din Republica Moldova.
Inovația si tehnologiile emergente reprezintă criterii principale în aprecierea lucrărilor științifice, motiv pentru care acordăm disticții speciale unor lucrări complexe.
Secțiunea Inovație:
Premiul I ”Sistem de trasabilitate digitală bazat pe tehnologia blockchain și cod QR cu aplicabilitate în industria lactatelor si industria alimentară in general” – lucrare înscrisă de o echipă a USAMV Cluj, coordonată de Asist. Dr. Andrei Borșa.
Premiul II ”BIOXVACCINI- Sisteme naturale fenolice de protecție antioxidantă pentru lipide alimentare obținute din specii de arbuști din genul Vaccinium și evaluarea bioaccesibilității pe parcursul digestiei gastrointestinale” – lucrare înscrisă de o echipă a USAMV București, formată din Oana Bujor, Mona Popa.
Premiul III ”Metodă sustenabilă de ambalare ecologică a pâinii tradiționale fără aditivi, de 1-4 kg” – lucrare înscrisă de o echipă a Univestității Aurel Vlaicu din Arad, coordonată de Dana Radu.
Mențiune: ”Obținerea și stabilizarea unor coloranți, antioxidanți și conservanți din deșeuri din fructe prin mijloace ecologice” – lucrare înscrisă de Universitatea Tehnica din Republica Moldova.