Mai sunt câteva zile în care cercetătorii români se mai pot înscrie la apelul de proiecte din domeniul longevității, lansat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, la începutul acestui an. Tema apelului de proiecte este: „Încetinirea procesului natural de îmbătrânire celulară și soluții pentru patologiile asociate”. Apelul se va încheia pe 15 mai.
Dorința omului de a trăi mai mult a determinat cercetarea științifică să caute soluții privind creșterea speranței de viață. O dată cu noile descoperiri medicale din domeniul geneticii și cu inovațiile tehnologiei hi-tech în medicină, a apărut o nouă perspectivă pentru marii investitori, care au ales să parieze pe industria longevității. În 2019 piața investițiilor în domeniul longevității a fost de 17 trilioane de dolari și se preconizează că va avea o creștere de până la 27 de trilioane de dolari, în 2025.
Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu s-a alăturat acestui demers al comunității științifice internaționale din domeniul longevității și a lansat, la începutul acestui an, un apel de proiecte cu tema „Încetinirea procesului natural de îmbătrânire celulară și soluții pentru patologiile asociate”.
”Apelul de proiecte este deschis cercetătorilor si specialiștilor din România și din afara țării, din domeniul gerontologiei, longevității, biologiei moleculare și bioingineriei medicale. Proiectul urmărește încurajarea cercetării și inovării din domeniul longevității, care ar putea contribui la creșterea speranței de viață și încetinirea procesului de îmbătrânire”, a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, Manager de Proiect, Senatul Științific al FDVDR.
Noua industrie a longevității promite să răspundă unor mari provocări ale societății moderne, legate de îmbătrânirea populației, impactul social și financiar al îmbătrânirii, precum și de valorificarea oportunităților oferite de noile descoperiri științifice din domeniul biologiei îmbătrânirii.
”Senatul Științific a participat la Congresul Mondial de Longevitate, care a avut loc, de curând, la Londra, iar specialiștii prezenți la acest eveniment au încercat să realizeze o perspectivă de ansamblu asupra dinamicii acestei industrii, asupra valorii investițiilor din acest domeniu, a obiectivelor comunității știintifice și ale investitorilor. Concluzia este că, în acest moment moment, există o serie de medicamente senolitice, aflate în studii de laborator, cu rezultate favorabile pe animale, câteva molecule refolosite în scop anti-aging, foarte aproape de avizarea pentru consumul uman, un potențial financiar și investițional imens și noi terapii regenerative revoluționare”, a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, Manager de Proiect, Senatul Științific al FDVDR.
Cele mai mari investiții se concentrează în zona descoperirii unor medicamente care pot întârzia îmbătrânirea, în dezvoltarea organelor artificiale, medicină rergenerativă, precum și în platforme de inteligență artificială, care să susțină această nouă industrie.
Obiectivul principal al apelului deschis de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu îl reprezintă identificarea unor proiecte de cercetare, care se pot concretiza în soluții viabile care pot influența speranța de viață longevivă sănătoasă.
APEL DE PROIECTE pentru cercetătorii din domeniul gerontologiei și longevității_ÎNSCRIERI