Medicina viitorului aduce in prim plan abordarea personalizata a pacientului. Avansul științei in medicina coroborat cu analiza datelor și cu noile tehnologii au facilitat o noua abordare a sanatatii individului. Conectarea medicului cu pacientul prin intermediul tehnologiei este esentiala in abordarea actului medical. Cu ajutorul informatiilor genetice si a datelor despre pacient obţinute in timp real, putem vorbi cu adevarat de medicina functionala bazata pe preventie.
Medicina viitorului isi asuma cresterea sperantei de viata sanatoasa. Din acest motiv, in medicina viitorului isi fac loc discipline noi precum medicina longevitatii, medicina antiaging, medicina personalizata sau medicina stilului de viata. Toate aceste discipline urmaresc intarzierea proceselor de imbatranire, iar abordarea personalizata presupune terapii tintite in functie de profilul fiecarui pacient.
In contextul preocuparii pentru longevitate, Senatul Stiintiific al Fundatiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei si Asociatia de Genetică şi Medicină Personalizată au încheiat un parteneriat care işi propune extinderea educaţiei în domeniul geneticii umane şi conştientizarea beneficiilor imense ale analizelor genetice în terapia personalizată.
În cadrul aceluiaşi parteneriat, ca membri ai Healthy Longevity Medicine Society, prima asociaţie profesională din lume în medicina longevităţii, Senatul Ştiinţific şi AGPM îşi propun formarea unui grup de lucru cu specialişti din România şi din afara ţării pentru validarea unui protocol medical privind medicina antiaging, protocol care să ofere practicienilor un standard de îngrijire şi abordare a pacientului.
În prezent, nu există o vârstă recomandată pentru consultarea unui medic specializat în anti-aging.
Programele anti-aging sunt individualizate si se raportează la pacient ca individ unic, cu nevoi și bagaj genetic specific.
Prof. Andrea Maier, unul dintre fondatorii HLMS lucrează în prezent la un protocol medical în medicina longevităţii şi recomandă ca fiecare ţară să lucreze pentru implementarea acestei discipline care va reconfigura viitorul.
“Genetica joacă un rol crucial în medicina personalizată și medicina longevității, iar experienta din ultimii 15 ani in acest domeniu mi-a permis observarea si valorificarea progreselor stiintifice in genetica, fara precedent, care au schimbat radical modelul de asistenta medicala in lume si din ce in ce mai mult si in Romania.
Aplicarea cunoștințelor despre genetică va avea ca rezultat o predictie si o prevenire mai bună a bolilor, un diagnostic mai precis al bolii și un tratament mai eficient corespunzator profilului genetic al fiecarui pacient. Până în 2030, se preconizează că această abordare va transforma asistența medicală într-un sistem proactiv, personalizat și precis, îmbunătățind longevitatea și calitatea vieții.” a declarat Raluca PRODAN, presedintele Asociatiei de Genetică şi Medicină Personalizată (AGMP).
Asociația de Genetică și Medicină Personalizată (AGMP) a fost lansată în anul 2019, de un grup de specialiști români în genetică, având scopul de a îmbunătăți cadrul de cercetare și promovare a geneticii umane și de a stimula aplicarea în practică a descoperirilor din domeniu pentru diagnosticul și tratamentul de precizie al pacienților și ameliorarea sănătății publice.
Asociația a aparut ca răspuns la necesitatea unei înțelegeri mai profunde a progreselor actuale din genetică și medicina personalizată pentru profesioniștii din medicină, pacienți și autorități.
Prin colaborarea, parteneriatele și comunicarea cu grupurile interesate, AGMP desfășoară programe, proiecte, studii, cursuri, evenimente profesionale care să asigure accesul și să disemineze informația științifică, de calitate, atât specialiștilor cât pacienților și altor părți relevante.