Potrivit statisticilor, 785 de milioane de oameni din întreaga lume nu au suficientă hrană pentru a susține un stil de viață sănătos, iar peste 3 milioane de copii mor anual, pentru că nu au acces la suficiente alimente nutritive. De peste 43 de ani, pe 16 octombrie este celebrată Ziua Mondială a Alimentației. Peste 150 de țări din întreaga lume își unesc forțele, pentru a sensibiliza populația cu privire la problemele legate de foamete și sărăcie. Programul INOVALIMENT este angajamentul Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României în efortul de susținere a cercetării științifice, în vederea transformării sistemului alimentar într-unul durabil și sustenabil.
În ultimii 3 ani, Senatul Științific a organizat, prin acest program, numeroase conferințe și workshop-uri cu specialiști din România și din afara țării. Aceștia au dezbătut cele mai noi tendințe în domeniul alimentar, precum: dietele viitorului, proteinele alternative din insecte și carne de laborator, valorificarea reziduurilor alimentare.
”Inovaliment este programul prin care Senatul Științific și-a asumat susținerea inovației în domeniul alimentar. Am încercat să adunăm, în acest program, mai mulți specialiști din România și din afara țării, în scopul de a schimba mentalități, în ceea ce privește alimentația viitorului”, a declarat Lacramioara Frăsineanu Manager de proiect Senatul Științific.
Fenomenul de foamete este cauzat, în principal, de schimbările climatice, de crizele economice și conflictele politice, dar, mai ales de risipa alimentară. Tinerii cercetători români au fost deja premiați, în cadrul Programului INOVALIMENT, pentru soluții inovatoare de valorificare a reziduurilor alimentare.
”Proiectul cu care am câștigat concursul INOVALIMENT este un proiect ce are la bază valorificarea subproduselor provenite de la industrializarea vegetalelor, cu scopul obținerii de produse funcționale 0.23+0.43 Subprodusul valorificat a fost coaja de vânătă, compușii din aceasta au fost adăugați în diferite produse precum înghețată, biscuiți, sosuri pentru deserturi și așa mai departe”, a declarat Lazăr Nina Nicoleta Asistent de cercetare, Universitatea Dunărea de Jos din Galați.
În domeniul alimentației, România este o țară cu tradiție în domeniul cercetării alimentare, având universități și specialiști recunoscuți de comunitatea științifică internațională.
”Facultatea noastră este facultatea cu cea mai lungă experiență în domeniul alimentar. Avem 67 de ani de experiență în educație pentru învățământul superior”, a declarat Nicoleta Stănciuc prodecan Facultatea de Știința si Ingineria Alimentelor UGAL Galați.
Un alt aspect semnalat de specialiștii români, în ceea ce privește transformarea sistemului agroalimentar, la nivel global, o reprezintă implicațiile asupra forței de muncă. Este un sector care poate oferi mai multe locuri de muncă, la un nivel de pregatire superioară.
”Potrivit informațiilor furnizate de către organismele internaționale, în sistemele agroalimentare activează circa un miliard de oameni, la nivel global. Este sectorul cu cea mai mare implicare a forței de muncă, comparativ cu alte sectoare economice”, a mai declarat Nicoleta Stănciuc.
În mai puțin de-o lună, specialiștii se vor întâlni, din nou, la cea de-a treia ediția a Târgului Internațional de Invenții și Inovații în Domeniul Alimentar INOVALIMENT. Aceștia trebuie să vină cu soluții viabile pentru rezolvarea problemelor legate de alimentația modernă. Înscrierile se încheie pe 10 noiembrie.