În perioada 26-27 aprilie 2022, Senatul Științific a participat la Longevity Leaders World Congress, organizat la Londra, de Longevity Leaders.
Congresul a fost structurat pe 3 domenii interconectate: biologia îmbătrânirii, medicina regenerativă de reîntinerire și terapia longevitătii. Evenimentul a reunit cei mai importanți specialisti din biotehnologie farmaceutică, medicina regenerativă și longevitate din lume, reprezentanți ai mediului academic, din companiile dezvoltatoare de soluții pentru longevitate, dar și investitori și fonduri de investiții.
Toate cele 3 concepte sunt asociate gerotologiei și sunt conectate între ele prin faptul că biologia îmbătrânirii oferă suportul științific de a dezvolta anumite soluții medicale, care pot influența speranța de viață longevivă sănătoasă, precum și de a interveni prin medicina regenerativă asupra înlocuirii celulelor sau organelor, precum și a capacității de regenerare a organismului.
Medicina regenerativă se referă la toate abordările terapeutice inovatoare care vizează regenerarea sau înlocuirea celulelor, a țesuturilor bolnave sau chiar a organelor întregi. Medicina regenerativa se bazează pe utilizarea tehnicilor din diverse domenii biomedicale precum terapia cu celule stem și terapiile genetice, ingineria tisulară și biomaterialele inovatoare și poate fi aplicată în toate disciplinele medicale. În accepția clasică, medicina regenerativă se referă la înlocuirea țesuturilor sau organelor vătămate cu ajutorul transplantului. Cea mai nouă abordare în medicina regenerativă este întinerirea mecanismului de auto-regenerare al organismului.
Biologia îmbătrânirii se concentrează pe înțelegerea proceselor celulare și moleculare care stau la baza procesului de îmbătrânire celulară, precum și a proceselor care însoțesc apariția bolilor legate de vârstă. Biologia îmbătrânirii este componenta științifică ce stă la baza dezvoltării unei noi industrii a longevității.
Terapeutica longevității se află în plină dezvoltare în studii clinice pe animale și, pe alocuri, chiar pe subiecți umani. Terapeutica longevității este domeniul care accelerează dezvoltarea medicamentelor anti-îmbătrânire și vizează îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor de vârsta a treia. În acest moment, eficiența acestor medicamente a fost dovedită doar pe animale.
Congresul s-a desfășurat pe parcursul a două zile și a prezentat cele mai promițătoare molecule validate în laborator pe animale, precum și provocările de a transfera aceste descoperiri pe subiecți umani. Cercetările au fost realizate atât de către cercetători din mediul academic și, preponderent, de companii private, care au ales să investească în acest domeniu. În afară de componenta științifică, realizată în cadrul sesiunilor plenare, la congres au fost organizate mese rotunde și sesiuni 1:1, pentru interacțiune direct, discuții cu manageri, investitori, cercetători.
De asemenea, investitorii și fondurile de investiții au indicat obiectivele de investiții în domeniul longevității, respectiv dezvoltarea de senolitice (medicamente care elimină celulele îmbătrânite), platformele de inteligență artificială, pentru dezvoltarea medicamentelor, dezvoltarea organelor in vitro.
Au fost evidențiate provocările și obstacole clinice și de reglementare pentru noile soluții medicale, cel mai mare obstacol fiind faptul ca FDA – autoritatea din SUA care validează punerea pe piță a medicamentelor, nu recunoaște îmbătrânirea ca fiind o “afecțiune” care poata fi tratată, ci o consideră o etapă firească a vieții. În contextul în care FDA este reper pentru toate structurile internaționale care autorizează punerea pe piață și siguranța a medicamentelor.
Cele două domenii, respectiv terapeutica longevității și medicina regenerative, au fost abordate în sesiuni separate, iar prezentările plenare au vizat potențialul de business și investiții.
”Accesul Senatului Stiintific la acest congres a fost benefic deoarece am putut realiza o perspectivă de ansamblu asupra dinamicii acestei industrii, asupra valorii investițiilor din acest domeniu, asupra obiectivelor comunității știintifice, dar și ale investitorilor, si nu în ultimul rând, posibilitatea de a interacționa direct cu oameni importanți din domeniu. La acest congres au participat reprezentanți din domeniul longevității, reprezentanți ai mediului academic, ai unor companii private și ai unor fonduri de investiții. Evenimentul a fost apreciat ca un reper în industria longevității, motiv pentru care atât speakerii cât și participanții au reprezentat companii și universități de top din întreaga lume”, a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, Manager de Proiect Senatul Științific, prezentă la eveniment.
https://www.facebook.com/senatulstiintific/videos/318514220402550