Timp de 5 zile, cercetătorii și specialiștii din domeniul alimentar participă la INOVALIMENT, singurului târg dedicat exclusiv cercetării alimentare din România. Tema ediției din acest an se concentrează pe tehnologiile alimentare orientate spre creșterea calității vieții. Pe parcursul întregii săptămâni, peste 40 de cercetători își vor prezenta lucrările și proiectele de cercetare alimentară, înscrise la ediția din acest an. De asemenea, în fiecare zi a târgului, vor avea loc conferințe științifice susținute de experți din domeniul medical, alimentar și biotehnologii, din România și din afara țării. Târgul INOVALIMENT are loc online, în perioada 22-26 noiembrie. Participarea este gratuită.
Dedicat exclusiv cercetării alimentare din România, târgul INOVALIMENT aduce în prim plan cele mai noi cercetări care privesc alimentatia viitorului. Scopul târgului este acela de a susține și de a promova inovațiile din domeniul alimentar, precum și conectarea acestora cu mediul de business, pentru facilitarea transferului tehnologic.
Prima zi a conferințelor științifice din cadrul târgului Inovaliment, a fost dedicată rolului nutriției în longevitate. Unul dintre cei mai cunoscuți experți la nivel internațional, autor al celui mai complex test de nutrigenetică, Dr. Mihai Niculescu a evidențiat importanța pe care o are relația dintre gene si alimentație.
Conform ultimelor studii, longevitatea este influențată, în proporție de 75%, de stilul de viață, alimentația fiind factorul principal care determină menținerea sănătății pe termen lung. Testele nutrigenomice permit o alimentație personalizat în funcție de ADN-ului fiecărui individ.
Specialiștii au arăt că mediicina de precizie poate contribui la o abordare nouă a bolilor cardiovasculare, care în prezent constituie cauza numărul 1 a mortalității în România. Astfel, cercetarea în domeniul alimentar trebuie să țină cont de aceste noi descoperiri.
Evenimentul este organizat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în parteneriat cu Facultatea de Științele și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității Dunărea de Jos, Galați, Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj și Forumul Inventatorilor Români.