Potrivit studiilor, un român risipește, în medie, 350 g hrană pe zi. La un simplu calcul, asta înseamnă 127 kg alimente/persoana/an. Și aici ne referim doar la risipa casnică. Alte tone de alimente se pierd anual la nivelul producției și distribuției.
Risipa de alimente este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă omenirea în prezent. Organizația pentru Hrană și Agricultură din cadrul Națiunilor Unite (FAO) estimează că, la nivel mondial, se irosește o treime din alimentele produse. Practic, la nivel mondial, aruncăm 1/3 din câștigurile financiare.
Risipa alimentară are efecte catastrofale atât asupra mediului, deoarece deșeurile organice produc emisii de metan, iar nevoia crescută de culturi agricole a dus la defrișări masive, cât și la nivel economic și moral deoarece aproximativ 800 de milioane de oameni nu au hrană zilnică suficientă iar resursele de apă, forța de muncă, energie înregistrează pierderi financiare.
Pentru a trage un semnal de alarmă, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României organizează o conferință pe tema risipei alimentare, pentru a identifica, alături de specialiști în industrie și cercetare alimentară, mediu și schimbări climatice, soluții inteligente de prevenție a risipei alimentare și reducere a deșeurilor organice. Există diferențe puternice în cauzele irosirii de alimente între diferite țări, motiv pentru care este nevoie de strategii unice adaptate fiecarei tari.
Invitații Senatului Știintific la conferința “Soluții inteligente împotriva risipei alimentare”:
Studiile arată că, în țările civilizate, 50% din circuitul risipei alimentare se întâmplă la nivelul familiei. Din acest motiv este nevoie de o educație susținută, astfel încât prevenția risipei alimentare să devină un comportament obișnuit în sânul familiei. De peste 30 de ani, FDVDR investește și susține programe de educație și antrenare a inteligenței copiilor și tinerilor.
Conferința va avea loc pe 15 octombrie 2021, începând cu ora 14:00, în format hibrid, în Sala Mozart din cadrul Operei Comice pentru Copii din București, putând fi accesată și online prin completarea unui formular de înscriere disponibil pe site-ul Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României www.fundatiadanvoiculescu.ro