Astăzi a avut loc Videoconferința cu tema “Sănătate şi Farma – Reacţia medicală la agresiunea pandemică”, organizată de Grupul de Presă Bursa, în parteneriat educațional cu Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. În cadrul evenimentului au fost dezbătute o serie de teme de actualitate, în contextul răspândirii la nivel global a virusului Sars Cov 2, a cărui combatere a devenit o prioritate la nivel mondial. Videoconferința s-a încheiat cu peste 14.000 de vizualizări.
Ca exponent al societății civile, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a solicitat, în cadrul dezbaterii online, un răspuns în ceea ce privește stadiul în care se află demersurile făcute de statul român în lupta împotriva noului virus și soluțiile concrete rezultate din aceste acțiuni.
Măsurile luate de România în pandemia Covid 19, ce am făcut bine şi unde am eşuat, în ce etapă a pandemiei ne aflăm astăzi, când putem spera la obţinerea unui vaccin împotriva virusului şi cum va fi viaţa de zi cu zi până la apariţia acestuia, sunt câteva dintre temele dezbaterii online de astăzi.
Oficialii prezenți au încercat să facă un bilanț al luptei cu pandemia, în această criză fără precedent, și să ofere răspunsuri în ceea ce privește evoluția virusului, în perioada următoare.
Andrei Baciu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii a ținut să precizeze că „vom trăi o perioadă lungă de timp cu noul coronavirus”.
În intervenția sa, managerul Institutului „Matei Balş”, profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, a atras și el atenția asupra faptului că ”suntem undeva în cursul desfășurării pandemiei cu acest virus SAR-Cov-2. Lucrurile sunt în desfăşurare în momentul de faţă şi dacă îşi imaginează cineva că pandemia s-a terminat, se înşeală amarnic”.
De asemenea, Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Conf. Univ. Dr. Emilian Popovici a subliniat faptul că ”noi, la ora actuală, avem două variante: varanta A – măsurile sunt corecte şi populaţia le urmează, ceea ce însemană număr scăzut de infecţii, şi varianta B, în care măsurile sunt suficiente, dar nu sunt urmate de populaţie şi asta înseamnă număr crescut de infecţii. Varianta C nu există. Deci numai A sau B, matematică exactă, cu rezultatele pe care le-am precizat. Nu se poate fenta situaţia în niciun fel, pentru că acest virus te taxează”.
Domnia sa a concluzionat: „Ne aflăm într-un război global în care lipseşte doar componenta militară” și s-a declarant surpins de cât de nepregătită este lumea, în ansamblul ei pentru o ameninţare globală: „Un virus microscopic a răsturnat lumea cu susul în jos şi aceasta nu îşi poate reveni”.