Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României lansează un concurs de proiecte de cercetare medicală, pentru studiul noului virus SARS COV 2 și pentru încetinirea răspândirii maladiei COVID-19.
Sunt invitați să participe cercetători, medici și biologi români, implicați în proiecte individuale de cercetare științifică sau în cadrul unor institute de cercetare medicală, care au ca scop combaterea epidemiei de Coronavirus.
Perioada deschisă pentru apel este 1 aprilie – 15 mai 2020.
Senatul Științific va susține elaborarea, implementarea și dezvoltarea proiectului de cercetare științifică medicală, printr-un parteneriat pe termen lung cu autorul proiectului câștigător. Proiectele selectate vor fi evaluate de către o echipă transdisciplinară, formată din specialiști în epidemiologie, boli infecțioase, biotehnologie.
Proiectele de cercetare pot avea aplicabilitate în diagnosticul rapid, prin teste de detecție virală, studii de laborator referitoare la transmiterea umană și transmiterea în mediu a SARS-CoV-2, noi compartimente de replicare virală, terapie țintită, management epidemiologic și mijloace de gestionare a răspândirii.
SARS CoV 2 este, în acest moment, prioritate mondială, fiind o urgenţă de sănătate publică. Organizația Mondială a Sănătății a lansat un apel către guverne, organizații publice sau private, să intervină prin măsuri de reducere a pandemiei COVID 19.
“Toate țările trebuie să găsească un echilibru între protejarea stării de sănătate, diminuarea impactului economic și social, și respectarea drepturilor umane. Aceasta nu este doar o criză de sănătate publică, este o criză care va afecta fiecare sector, așa că fiecare sector și fiecare individ trebuie să se implice în această luptă”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul General al OMS.
Acest nou proiect al Senatului Științific este demersul cu care ne simțim datori să contribuim la dezvoltarea științei și cercetării, prin susținerea și promovarea valorilor românești.