Cum ar putea sa arate viitorul îndepărtat al omenirii

Posted | 0 comments

Conform celebrului astrofizician Michio Kaku, următorul secol de evoluție a științei va determina dacă specia umană va dispărea sau va prospera și va ajunge să colonizeze și alte planete.

Vom rămâne o civilizație de tipul 0, capabilă doar să exploateze energie din combustibilii fosili și constrânsă de incapacitățile ei tehnologice să rămână pe Pământ de unde inevitabil va dispărea în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat, la mila unui cataclism cosmic sau climateric ce așteaptă să se producă, sau vom progresa și vom ajunge să colonizăm mai multe planete și sisteme solare?

Teoreticienii susțin că pe măsură ce o civilizație se dezvoltă tehnologic iar numărul populației crește, nevoia de energie va crește exponențial. Ținând cont de acest lucru, astrofizicianul rus Nikolai Kardashev a propus în 1964 o modalitate de a determina dezvoltarea unei societăți în funcție de câtă energie și de ce tipuri de energie are la dispoziție, conform unui material publicat de futurism.com.

Scara dezvoltării civilizațiilor propusă de Kardashev (care căuta dovezi ale existenței extraterestre în undele radio provenite din spațiu) are trei clase, fiecare dintre ele cu propriul nivel energetic. Alți astronomi au extins această scară cu încă două trepte: Tipul IV și Tipul V (energia disponibilă pentru o astfel de civilizație este echivalentă cu întreaga energie existentă nu doar în Universul nostru dar și în toate celelalte universuri, de-a lungul oricărei și tuturor liniilor temporale.

În primul rând este important de precizat că societatea umană, în prezent, nu se află încă pe nicio treaptă. Cum încă noi ne asigurăm necesarul de energie forând după plante și animale moarte, suntem încă o civilizație de Tipul 0 (și avem un drum foarte lung în fața noastră până vom deveni o civilizație de Tipul I). Michio Kaku este de părere că, ținând cont de locul în care se află civilizația umană și de direcțiile sale de dezvoltare, vom urca pe prima treaptă a scării lui Kardashev abia peste 100 — 200 de ani.

Continuarea pe agerpres.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *